Juist nu hebben melkveehouder en kalverhouder elkaar nodig
Doordat de handel in kalveren moeizaam verloopt zijn lichte kalveren steeds moeilijker te plaatsen. LTO-vakgroepen Melkveehouderij en Vleeskalverhouderij hebben daarom met andere sectorpartijen het plan Totaal aanpak Vitaal, Gezond en Duurzaam Kalf opgesteld.
Kennisdeling en goede samenwerking essentieel voor goede start kalf
“Deze kennisdeling heeft tot doel het verbeteren van diergezondheid en de kwaliteit van de kalveropfok. Experts, kalverhouders en melkveehouders gaan tijdens een aantal bijeenkomsten met elkaar in gesprek over verschillende facetten van de opfok van kalfjes. Niet alleen kennis delen is belangrijk, maar ook een goede samenwerking tussen de melkveehouder en de kalverhouder is belangrijk. Dat stimuleren we op deze manier” zo vermeldt LTO op haar website.
Melkveehouder kan zijn voordeel doen met goede samenwerking
De MKD Driehoek is een “Vitaal en Duurzaam kalf PLUS” project. De PLUS staat voor een directe samenwerking tussen melkveehouder en kalverhouder. De bika’s van de MKD Driehoek, worden rechtstreeks vanaf de melkveehouder naar de kalverhouder getransporteerd. Hiermee wordt een, door onderzoek aangetoonde stressvolle tussenstop, van de bika’s vermeden.